Hozzávalók: a tésztához 15 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 dl tej,
1-1,5 dl szódavíz, 2 evőkanál olaj, csipetnyi só; a töltelékhez 1 dl tej, 15
dkg darált dió, 10-12 dkg porcukor; az öntethez 2 dl tej, 2 tojássárga, 1
zacskó vaníliás cukor; a tetejére 2 tojásfehérje, 2 evőkanál sárgabaracklekvár,
kevés kristálycukor.
Először megkeverem a
palacsintatésztát. A felvert tojást, a tejet és a lisztet annyi szódavízzel
keverem össze, hogy tejszín sűrűségű legyen, majd csipetnyi sóval ízesítve 10
percig pihentetem. Ezután szép vékony palacsintákat sütök a masszából. A
töltelékhez a tejet felforralom, belekeverem a darált diót és a porcukrot, majd
langyosra hűtöm. Ezzel megkenem a palacsintákat és egyenként szorosan
felcsavarva, kis darabokra vágom. Egy tűzálló tálban szorosan egymás mellé
állítgatom a kis palacsinta hasábokat. Az öntethez a tojássárgákat simára
keverem a vaníliás cukorral és a tejjel, majd rálocsolom a tésztára. Forró
sütőben addig sütöm, amíg az összes folyadékot be nem szívja. Közben a
tojásfehérjékből kemény habot verek, és a kristálycukorral meg a
sárgabaracklekvárral ízesítem. A megsült palacsinta tetejére rákenem az
ízesített habot, és csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, amíg a hab rászárad
a tetejére. Rendkívül finom, ám munkaigényes édesség!