Hozzávalók: 30 dkg szűzpecsenye, 1 kg burgonya, 30 dkg
zöldpaprika (lehet gyorsfagyasztott is), 2 paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika (lehet csípős is), olaj a sütéshez,
törött fekete bors, só.
A burgonyát meghámozzuk, vékony
karikákra vágjuk, és tiszta konyharuhán leszárítjuk. Bő, forró olajban
ropogós-pirosra sütjük, majd meleg helyre téve, tűzálló tálba öntjük. A
szűzpecsenyét megmossuk, letörölgetjük, és vékony érmékre vágjuk. 1 evőkanál
olajon átsütjük, és hozzátesszük a sült burgonyához. 1 fej vöröshagymát nagyon
apróra vagdalunk, és az evőkanál olajjal elkevert húslében üvegesre
fonnyasztjuk. Rádobjuk a kicsumázott és felszeletelt paprikát, jól megsózzuk
(annyira, hogy nagyon sósnak érezzük), majd fedő alatt saját levében puhára
pároljuk. Gyakori keverés közben hozzáadjuk a paradicsomot (lehéjazva és
felszeletelve) és a pirospaprikát. Összeforraljuk, és ha már a lecsó megfőtt,
hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott fokhagymát, de már nem forraljuk. Ezt a
sós lecsót ráöntjük a burgonyás húsra. Jó néhányszor alaposan átforgatjuk, hogy
a sós szaft rácsurogjon a sült húsra és a burgonyára. Meghintjük törött
borssal, és befedve a meleg sütőbe tesszük 10 percre. Közben a maradék fej
hagymát megtisztítjuk, karikára vagdaljuk, és lisztben megforgatva, ropogósra sütjük
a forró olajban. Tálaláskor a lecsós-húsos burgonyára szórjuk a hagymát, és
salátával tálaljuk.