Hozzávalók 10 személyre: 5 db fácán, 400 g füstölt szalonna,
200 g sertészsír, 60 g tisztított vöröshagyma, 100 g tisztított sárgarépa, 100
g tisztított gyökér, 500 g áfonya, 500 g almapüré, 1/2 csokor petrezselyemzöld,
5 adag szalmaburgonya, 5 adag párolt rizs, 2 dl asztali fehérbor, 5 dl csontlé,
só, őrölt bors, majoránna, kakukkfű.
Elkészítés: A fácánokat szárazon
megtisztítjuk, óvatosan, hogy a bőrük fel ne szakadjon. Kibelezzük, majd
kívül-belül gondosan tisztára mossuk, és füstöltszalonna-csíkokkal a mellüket
megtűzdeljük. A fácánokat kívül-belül jól megsózzuk, belsejükbe majoránnát,
őrölt borsot, kakukkfüvet, petrezselyemzöldet és egy fél fej tisztított
vöröshagymát teszünk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk, az előkészített
fácánokat átsütjük, és tepsibe helyezzük. A visszamaradt zsíron zöldségágyat
készítünk. A karikára vágott tisztított sárgarépát, tisztított gyökeret,
vöröshagymát lepirítjuk, felengedjük fehérborral, és a már szépen elősütött
fácánokat ráhelyezzük. Sütőbe tesszük, állandó locsolás mellett puhára sütjük.
Sütés közben, ha a levét elfőné, kevés csontlével pótoljuk. Egyenletesen
sütjük, szép ropogós pirosra. Amikor a fácánok megsültek, a zöldségágyról levesszük,
a visszamaradt zöldséget csontlével beforraljuk, majd finom szőrszitán
átszűrjük. Köretnek párolt rizst és szalmaburgonyát adunk. Adhatunk hozzá vörös
borban párolt körtét áfonyával töltve és almapürét. Tálalásnál a fácánokat
saját levével meglocsoljuk.