Hozzávalók: 1-2 fiatal tyúk, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1
közepes zeller, 1 ek. liszt, 3 tojássárgája, 3 ek. tejföl, 1 liter
savanyúkáposzta-lé, 2 ek. reszelt torma, 10 dkg vaj
Az erdélyi szász papi konyhák
különlegességeként tartják számon. Főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztják.
Elkészítése: A tyúkokat darabokra
vágjuk és a vékonyra vágott leveszöldséggel meg az apróra vágott hagymával
együtt, forró vajban puhára pároljuk oly módon, hogy időnként egy-egy kanál
meleg vizet adunk hozzá, hogy a hús fehér maradjon. Amikor a hús megpuhult,
beszórjuk liszttel, és az azonos mennyiségű vízzel higított káposztalevet
forrón ráöntjük. Még 10 percig lassú tűzön forraljuk.
A tojássárgáját a tejföllel jól
elkavarjuk, s a levest a tűzről levéve ahhoz folytonos kavarás mellett
hozzáadjuk. Reszelt tormával tálaljuk.
Változatok: Egyes vidékeken a
reszelt tormát a higított káposztalével együtt teszik az ételbe.