Hozzávalók: 1 kg félkövér sertéshús, 1 kg dagadó, 35 dkg rizs,
2 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg zsír, 5 dl tejföl, 1 evőkanál pirospaprika, 2,5
kg édes káposzta, 1,5 l paradicsomlé (vagy 1 kis doboz paradicsompüré), ízlés
szerint törött fekete bors, só.
Elkészítés: A dagadót
feldaraboljuk annyi részre, ahány személyre főzünk. A többi húst megdaráljuk. A
vöröshagymát megtisztítjuk, nagyon apróra vagdaljuk, és zsíron üvegesre fonnyasztjuk,
majd a megmosott és lecsöpögtetett rizzsel, a darált hússal, sóval, borssal és
pirospaprikával összedolgozzuk. 20 db káposztalevelet leveszünk az édes
káposztáról, sós vízzel leforrázzuk, kemény torzsáját kivágjuk, és a
töltelékből 2 evőkanálnyit ráhalmozva, szorosan becsomagoljuk. A levél két
végét benyomkodjuk a töltelékbe, hogy ne folyhasson ki. A maradék káposztát a
torzsájával együtt metéltre vágjuk, és nagy lábos aljára terítjük. Erre tesszük
a feldarabolt dagadót. Megsózzuk, meghintjük törött borssal, ráhelyezzük a
töltelékeket, majd a maradék káposztával betakarjuk. Ezt is megsózzuk és
megborsozzuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lefedve lassú tűzön
pároljuk, s hogy le ne égjen a káposzta, időnként a lábost megrázogatjuk. Ha
már megpuhult, a paradicsomlével felöntjük, és még félóráig pároljuk.
Tálaláskor megtejfölözzük.