Szabolcsi káposztás hurka



Hozzávalók: 1-1 szál véres és májas hurka (50-60 dkg), 4 savanyú alma, 70 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 0,5 dl borecet, 1 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál olaj, késhegynyi törött szegfűszeg, őrölt fekete bors és só ízlés szerint
Elkészítés: A hurkát alufóliába csomagolom és előmelegített forró sütőben, vagy grillsütőben közepes lángon 15 percig sütöm, majd néhány percnyi várakozás után felnégyelem. Közben a felhevített olajon üvegesre futtatom a megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát, és ráteszem a savanyú káposztát. Kevés sóval, őrölt fekete borssal, cukorral fűszerezem, és fedő alatt, saját levében félpuhára párolom. Tűzálló tálba terítem, elhelyezem rajta a sült hurkadarabokat, és betakarom a meghámozott, negyedekbe vágott almával. Rászórom a szegfűszeget, a csipetnyi sót és a csipetnyi cukrot, rálocsolom a 0,5 dl vízzel elkevert borecetet, és addig sütöm az előmelegített forró sütőben, amíg csak meg nem pirul a teteje. Különlegesen finom ízek "sülnek" ki belőle!