Hozzávalók: 1 1/2 kg liszt, 1dl tej, 2 tojás, 2 dkg élesztő
tejben, cukorral felfuttatva, 1 evőkanál margarin, kevés víz, locsoláshoz 2 dl
tejfel és 1 dl olvasztott zsír.
A lisztbe beleöntjük a cukros
tejben megáztatott élesztőt, összedagasztjuk a tojással, esetleg zsiradékkal.
Ezután cipókat formálunk belőle, és pihentetjük, keltetjük langyos helyen, hogy
jól nyújtható legyen. Amikor kinyújtottuk, akkor megzsírozzuk, tejfölözzük, és
beletesszük a tölteléket (dió, mák, dara, mazsolaszőlő fahéjjal, kakaó). Az
abroszon feltekerjük, zsírozott tepsibe tesszük, tetejét is meglocsoljuk
tejföllel, zsírral vagy olvasztott vajjal. A tepsiben is áll 1/2 órát a
töltelékkel együtt. Mikor kivesszük, a tetejét még zsíros (vajas) tollal kissé
megkenjük, ha szép fényesre akarjuk.
Nagyon finom és nagyon laktató.
Én valamilyen tartalmas leves után szoktam adni második fogásként. Másnap
reggelire is finom, tejjel.