Hozzávalók: 1 kg marhahús, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1
kisebb zeller, 1 közepes fej hagyma, 3-4 csésze egres, 1 ek petrezselyemzöldje,
3 ek liszt, 2 dl tejföl vagy tejszín, só, cukor
E recept - mint sok más társa -
szintén a múlt századi főzési szokásokat őrizte meg számunkra.
Elkészítése: A marhahúst és a
leveszöldséget 3 liter vízben kevés sóval addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A
levet leszűrjük. A letisztított, megmosott egrest a lében addig főzzük, amíg
sárgás színe lesz. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, mert a bogyók felhasadhatnak!
A fövés végén beletesszük a finomra vagdalt petrezselyemzöldjét. A tejszínt a
liszttel simára kavarjuk, és ezzel a levest besűrítve még egyszer felfőzzük.
Ízlés szerint megcukrozhatjuk. A húst szeletekre vágjuk, a tálba rendezzük,
kenyérszeletekkel körülrakjuk, és a forró leveset ráöntjük. A zöldségekkel
együtt tálaljuk.
Változatok: Egyes vidékeken az
egrest szitán áttörve keverik vissza a levesbe. Másutt az egres-mennyiség
háromnegyedét áttörik, egynegyedét pedig egészben hagyva, az elkészült ételbe
teszik Készíthető alig érett ribizkéből vagy aprószemű, savanykás szőlőből is.