Szegedi fánk



Hozzávalók: Liszt 1 kg, élesztő 5 dkg, só 1 késhegynyi, tej 2 dl, vaj 15 dkg, tojássárgája 8 db, porcukor 4 dkg, tej 2 dl.
Elkészítése: Meleg helyen állott egy kg lisztnek 1/3-át deszkára tesszük. Azután 5 dkg élesztővel, pici sóval, langyos tejjel kissé gyöngébbre verjük, mint a rétes tésztát. Ha jól kidolgoztuk, lisztezett deszkán kelni hagyjuk.
A megmaradt lisztet összekeverjük 15 dkg olvasztott vajjal, azután apródonként hozzáadunk 8 tojássárgáját, 4 dkg porcukrot, kevés sót, majd tejjel tésztának keverjük. Keverés közben a már megkelt tésztát a deszkáról apránként, kanállal hozzákeverjük, és ezzel még jól kidolgozzuk. Ezután lisztezett deszkán tovább kelesztjük, és úgy járunk el vele, mint az eddigieknél.