Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1-2 dl tej, só, 2 kg
dióbél, 1,7 kg cukor, 25 dkg mézes puszedli, 4 dl tejföl, 2 alma, 50 dkg
mazsola, 5 csomag vaníliás cukor.
A liszttel, 5 dkg vajjal, sóval,
szükség szerinti langyos tejjel jól kidolgozott rétestésztát készítünk. A diót
durvára daráljuk, az almát lereszeljük, a mézes puszedlit lereszeljük, vagy
daráljuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, 2 csomag vaníliás
cukrot és a megmosott mazsolát. A kinyújtott rétest olvasztott vajjal bőségesen
meglocsoljuk, vastagon megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. Kizsírozott,
nagyméretű lábasba kígyó alakban feltekerve belefektetjük és megsütjük. Nagy kerek
tálon vaníliás cukorral bőségesen meghintve kínáljuk.
Ezt a különlegesen finom, igen
drága tésztát a rákospalotai asszonyok ma már ritkán, elsősorban lakodalmak
alkalmával sütik.