Szegedi pörkölt




Hozzávalók: 400 g sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 alma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 500 g savanyú káposzta, 1 l húsalaplé, 1 pohár száraz fehérbor (100 ml), só, frissen őrölt fehér bors, őrölt paprika, édes-nemes, 1 késhegynyi cukor, 125 g tejföl
Előkészítés: 12 perc
Főzés: 32 perc
Tálalási javaslat: Ehhez a pörkölthöz burgonyapürét vagy sós burgonyát kínálunk. Ha babérlevelet és köményt is adunk hozzá, ez a viszonylag olcsó húsétel egészen különös jelleget kap. 
Elkészítés: Éles késsel lefejtjük a húsról a felesleges zsiradékot, majd kicsi, de egyforma darabokra vágjuk. A hagymát és az almát megtisztítjuk, illetve meghámozzuk, majd mindkettőt hasonlóan finomra szeleteljük.
Az olajat nagyobb átmérőjű lábosban felforrósítjuk, hozzáadjuk a vajat, megolvasztjuk, majd a húst minden oldalról 3 percig megpirítjuk. Beletesszük a hagymát, és még 2-3 percig. pirítjuk tovább. 
A savanyú káposztát az almával együtt a sertéshúshoz adjuk. Beleöntjük a húsalaplét és a bort. A pörköltet sóval és borssal, paprikával és cukorral ízlés szerint megfűszerezzük. Lefedve 25 percig pároljuk; amíg a hús meg nem fő.
Ekkor belekeverjük a tejfölt, majd újraízesítjük a fűszerekkel. A pörköltet levesestálba töltjük és azonnal tálaljuk.