Hozzávalók 5-6 személyre: 40 dkg darált sertéshús, 5 dkg húsos
füstölt szalonna, 5 dkg rizs, 1 tojás, 1 fej hagyma, 1 fej nyári káposzta (1
kg), 1-2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál (2 kis doboz) sűrített paradicsom, 2-3
evőkanál olaj, só, őrölt bors.
A káposztát forró, sós vízben 10
percig előfőzzük, előtte hústűvel megszurkáljuk, hogy a belső leveleket is
elérje a forró víz. Jól tesszük, ha belefőzünk 1-2 füstölt hús ízű leveskockát
is. Ilyenkor természetesen nem, vagy csak módjával sózzuk. A vízből kiemelt
káposztafejet hagyjuk lecsepegni és kihűlni, majd annyi külső levelet szedjünk
le róla, hogy mindenkinek két töltelék jusson. A levelekről a vastag ereket úgy
vágjuk le, hogy a levél két része egyben maradjon. A többi káposztát vékonyan
szeleteljük fel. A káposzta főzővizéből vegyünk ki 3 deciliternyit, azzal főzzük
meg félig a rizst (5-6 perc), majd hagyjuk lefedve megduzzadni és kihűlni. Az
apró kockára vágott szalonnát süssük ki, tegyük rá a finomra vágott hagymát,
pirítsuk aranysárgára, tegyük bele a szétnyomott fokhagymát. Keverjük össze a
darált húst, a rizst, a hagymát, a tojást; sóval, borssal fűszerezzük és
töltsük meg vele a káposztaleveleket. A lábas alját kenjük ki olajjal, terítsük
el a vékonyra vágott káposzta felét, rakjuk rá sorba a töltelékeket, fedjük be
a maradék káposztával, s annyira öntsük fel a főzőlével, hogy éppen ellepje.
Lefedve, kis lángon főzzük meg nagyjából félig, majd öntsük rá az ugyancsak a
káposzta főzőlevével elkevert paradicsompürét, kicsit rázogassuk meg, hogy az
aljára is lejusson, és főzzük készre. Készíthetjük természetesen sütőben is.
Mondják, a nyári töltött káposzta közel sem jöhet a télihez, de mindennek
megvan a maga ideje.