Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 20 g élesztő, 1+1 dl tej, 2
kockacukor, 500 g liszt, 250 g margarin, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 1
tojássárgája, 1 dl tejföl, 100 g cukor, 100 g darált dió, 100 g darált mák, 1
késhegynyi őrölt fahéj, 50 g mazsola, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, a kenéshez
1 tojás
Az élesztőt a kockacukorral
elkevert 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a
margarinnal, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a reszelt citromhéjat, az
élesztős tejet és a tejfölt, összegyúrjuk. 2 cipóra osztjuk, letakarjuk, fél
óráig pihentetjük. A töltelékhez 1 dl tejet felforralunk a cukorral, fele-fele
arányban leforrázzuk vele a diót és a mákot. A diót összekeverjük a fahéjjal és
a megáztatott mazsola felével, a mákot a szegfűszeggel és a maradék mazsolával.
A tésztát kinyújtjuk, 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle, peremüket
megkenjük felvert tojással. Mindegyik közepére 1-1 kanálka tölteléket púpozunk,
félbehajtjuk, a széleket lenyomkodjuk. Tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejüket
megkenjük a maradék felvert tojással, 30 percig kelni hagyjuk, majd
előmelegített, forró sütőben (200 °C) aranybarnára sütjük (30-35 perc).
Elkészítési idő: 1 és 1/4 óra,