Hozzávalók: 1 kg liszt, 1-2 dl tej, 3 dkg élesztő, 6
tojássárgája, 15 dkg cukor, csipetnyi só, 5 dkg vaj
A töltelékhez: 30 dkg mák vagy dió, 20 dkg vaníliás cukor, 3
ek citromlé, 1 ek reszelt citromhéj, 4 ek tej
Elkészítés: A cukrozott dió és
mák készítése tölteléknek. A megdarált 30 dkg mákhoz vagy dióhoz 20-20 dkg
vaníliás cukrot 3-3 evőkanál citromlevet, 1-1 evőkanál reszelt ciromhéjat, és
4-4 evőkanál tejet adunk. Jól összekeverve rétegezzük a tésztára. A töltelék
akkor is jó, ha a dióhoz vagy a mákhoz ízlés szerint csak porcukrot adunk.
A lisztet tálba szitáljuk, az
élesztőt rámorzsoljuk, a tejben feloldjuk a cukrot és a sót, és hozzáadjuk a
tojások sárgáját. A tejet az adalékanyagokkal összekeverjük és ráöntjük a
lisztre. Lágy tésztát gyúrunk. A tésztát. a kidolgozás során a dagasztóedényből
egyenletesen kifelé kell húzni. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tészta
hólyagos nem lesz. Ezután a tésztát alul, felül megszórjuk liszttel és langyos
helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, kis cipókat készítünk belőle, kinyújtjuk és
megtöltjük cukros dióval, cukros mákkal, fahéjas mazsolával. Feltekerjük,
kizsírozott tepsibe tesszük, 15 percig pihentetjük, és tojássárgájával
megkenjük. Előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük. A tekercseket
különböző formába hajlíthatjuk. Tekerhetjük a kalácsot patkó alakúra, kerek
formába.
Somogyban, ha ünnepre készült a
kalács, felső részét kicakkozták, és tetejére a tésztából madárkákat formáltak.
A tésztából rudakat, koszorúkat, pereceket is formázhatunk.