Révfalusi regős halászlé 1.
Hozzávalók: kg
halaprólék, 1,5 kg pontyszelet, 5 dkg zsír, 1 nagy fej hagyma, 2 paprika, 2
paradicsom, 20 dkg leveszöldség, 50 dkg burgonya, 2 dl száraz fehérbor, 4 dl
tejföl, 3 gerezd fokhagyma, só, erőspaprika
Elkészítése: A bográcsban felhevítem a zsírt, a hagymát
apróra vágom, és a zsíron megpirítom, meghintem a paprikával, és beleteszem a
halaprólékot. Felengedem kb. 3 liter vízzel. Beleteszem a paprikát, a
paradicsomot, a leveszöldséget, a cseresznyepaprikát. Mikor megfőtt, kiszedem a
zöldséget, a többit pedig átpasszírozom. Az így nyert alaplébe beleteszem a
pontyderék-szeleteket, a feldarabolt burgonyát, a bort, a babérlevelet. Jól
összeforralom, készre főzöm. Tálaláskor beleteszem a tejfölt és a felkarikázott
zöldséget.
Révfalusi regős halászlé 2.
Hozzávalók: 1,5 kg
ponty, 3 dkg zsír, 1 nagy fej hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 10 dkg
leveszöldség, 50 dkg burgonya, 1 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, fokhagyma,
só, bors, pirospaprika, 1 babérlevél, erőspaprika
Elkészítése: A halat felbontom, kifilézem. A halfejből, a
csontokból fele hagymával, sóval hallevet főzök. A hagyma másik felét apróra
vágom, és a zsíron megpirítom, meghintem a paprikával, és beleteszem a
babérlevelet, a karikára vágott zöldséget, borsot, majd felengedem a borral.
Beleteszem a burgonyát, negyed óra múltán a halfilét, majd még 20 percig főzöm.
Megtejfölözve tálalom.
Révfalusi regős halászlé 3.
Hozzávalók: 30 dkg
ponty, 5 dkg zsír, 2 nagy fej hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 20 dkg
leveszöldség, 1 kg burgonya, 2 dl száraz fehérbor, 3 dl tejföl, fokhagyma, só,
bors, 2 dkg pirospaprika, 1 babérlevél, erőspaprika
Elkészítése: A halat felbontom, kifilézem, a filét besózva
félreteszem. A halfejből, a csontokból a harmadrész hagymával, fokhagymával,
sóval hallevet főzök. A hagyma másik felét apróra vágom, és a zsíron
megpirítom, meghintem a paprikával, gyorsan elkeverem és beleteszem a
babérlevelet, a karikára vágott zöldséget, borsot, majd felengedem a borral.
Beleteszem a burgonyát, mikor félig megfőtt, a halfilét, majd készre főzöm. A
burgonyát felkarikázom, úgy teszem vissza, majd megtejfölözve tálalom.