Egy fej édeskáposzta torzsáját
kivágjuk, forró vízbe tesszük, és ahogy puhul, fakanállal szedjük le róla a
leveleket kívülről befelé. Én ezt mostanában mikróban csinálom, sokkal
egyszerűbb. Ne legyenek nagyon puhák, de nagyon kemények se a levelek, mert
akkor repednek. A töltésre alkalmas levelek főerét kivágjuk (de nem dobjuk el),
így két fél levelet kapunk, ezeket fogjuk tölteni. A káposzta többi részét
apróra vágjuk.
A töltelék: Fél kiló valamilyen darált hús, ami nem nagyon
száraz (tyúk, pulyka-felsőcomb, disznó, esetleg keverve, ekkor bárány-birka is
jöhet hozzá) és negyed kiló rizs összekeverve egy fej olajon megfuttatott
vöröshagymával, paprika, só, bors, kevés csombord hozzá, és jöhet a töltés.
Ne legyenek nagyok a töltelékek,
kb. akkorák, amit egy felnőtt - kis erőltetéssel - be tudna venni a szájába
(természetesen nem így kell enni!
Megjegyzem nagyanyám még kb.
hüvelyujjnyi káposztát töltött, mert az számított a faluban szépnek, ebből
15-20-at könnyen meg lehetett enni!). A lábasba alulra tesszük az apró káposzta
felét (esetleg legalulra szalonnabőrt - aki kicsit kraftosabban szereti!), majd
elrendezzük rajta a töltelékeket, a végén betakarjuk a maradék apróval. Egy
nagyobb paradicsomkonzervet feloldunk 1 liter vízben és ráöntjük (vagy 1 liter
paradicsomlevet), majd feltesszük lassú tűzre, vagy sütőbe, kemencébe főni. Ha
kell, még utána öntünk vizet vagy húslevest. Tejföllel tálaljuk.
Nagyon jó, ha öntöttvas lábasban
főzzük, mert sokkal gyorsabban és egyenletesebben fő. Nekem van direkt töltött
káposztához egy salgótarjáni ovális öntöttvas fazekam fedővel, amit csak
ajánlani tudok (kapható most is).
Mivel az előkészítés elég
munkaigényes, érdemes dupla, vagy többszörös adagot betölteni egyszerre, mivel
a töltelékek nagyon jól tárolhatók fagyasztva. Természetesen az aprókáposztát
nem érdemes lefagyasztani, csak ha sok helyed van a hűtőben, én ilyenkor
frisset használok. Kiengedés nélkül teszem fel a töltelékeket főni. Nagyon
praktikus.
Változatok: Nagyanyám ilyenkor
nyáron csinált töltikét. Ez abban különbözik a töltött káposztától, hogy zsenge
szőlőlevélbe, tormalevélbe vagy karalábélevélbe töltötte ugyanezt a tölteléket
csombord nélkül, és nem tett rá paradicsomot. Viszont tett a főzőlébe néhány
kanál kovászos uborka levet.
Ez is nagyon finom.