Zengői töltött rostélyos
Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna, 2 kis fej vöröshagyma, 3
gerezd fokhagyma, 10 dkg zöldpaprika, 20 dkg sertésvelő, 2 tojás, só, 80 dkg
rostélyos (csont nélkül), 5 dkg zsír, 15 dkg gomba, törött bors, 1 evőkanál
pirospaprika, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 adag
ribizli.
Elkészítése: Az apróra vágott
szalonnát kisütöm, megpirítom rajta az egyik fej hagymát és a fokhagymát,
ráteszem a csíkokra vágott zöldpaprikát, és a saját levében üvegesre párolom.
Ezután a megtisztított, lehártyázott, apróra vágott velőt hozzátéve néhány
percig pirítom, majd a felvert tojást is hozzáöntve kocsonyásodásig keverem,
ezután megsózom. Az egyforma szeletekre vágott húst kiverem, rákenem a
tölteléket, majd összegöngyölöm, és zsineggel megkötöm.
Forró zsírban megpirítom, két
pohár vizet öntök alá, és megpárolom. A forró zsíron üvegesre pirítom a maradék
vöröshagymát, majd a felszeletelt gombát megsózva fedő alatt puhára párolom.
Borssal, és pirospaprikával megszórom, és a hús párolólevével felöntöm. Jól
összeforralom, majd ráöntöm a húsra. Még egyszer felforralom, végül meghintem
apróra vágott petrezselyemzölddel. Ribizlivel tálalom.