Hozzávalók (7-8 személyre): 1
pecsenyeliba, 30 dkg aszalt szilva, 0,5 dl rum, fél citrom leve, 1 mokkáskanál
reszelt citromhéj, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítése: Az aszalt szilvát
gondosan megmosom, lecsöpögtetem, majd annyi rumos-citromos vízbe áztatom,
amennyi bőven ellepi. Másnap kiszedem a léből, és kimagozom. A megtisztított,
belülről is átmosott és lecsöpögtetett libát sóval, borssal, citromhéjjal
kívül-belül bedörzsölöm. A kimagozott szilvát a szárnyas hasába tömködöm, majd
a nyílást összetűzöm vagy bevarrom. A liba, zsíros bőrét bevagdosom, hogy
könnyebben kisülhessen belőle a felesleges zsír. Akkora tepsibe teszem,
amekkorába kényelmesen belefér. Ráöntöm a szilva rumos-citromos áztatóvizét, és
még annyi vizet, hogy a folyadék legalább 4 dl legyen. Alufóliával szorosan
befedem, majd előmelegített, forró sütőbe tolom. 2-2,5 órán keresztül párolom.
Ha a hús megpuhult, óvatosan kiemelem a tepsiből, zsíros levét leöntöm, és a
madarat a tepsibe visszatéve, erős lángon mindkét felén megpirítom. 20 percnyi
pihentetés után feldarabolom, és a hasából kivett szilvával, párolt rizzsel,
sült hasábburgonyával tálalom. A hagyományos köretek helyett lehet párolt almát
vagy párolt, kimagozott meggyet is mellé tenni.
Elkészítési ideje: 150 perc