Hozzávalók: 50 dkg zöldbab (lehet vékony, zöld ceruzabab, vagy
zsenge, sárga Juliska bab). 3 tojás, 5 dl tej, 5 dkg vaj (vagy margarin),
púpozott evőkanál finomliszt, 10 dkg reszelt, zalai füstölt sajt, 3 gerezd fokhagyma.
1 teáskanál mustár, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál ketchup, ízlés szerint
törött fehér bors és só; a tepsi kikenéséhez 1 dkg vaj és 1 evőkanál
zsemlemorzsa.
A zöldbabot a szokásos módon
megtisztítjuk, majd két - három centis darabokra vágjuk. Forrásban lévő, enyhén
sós vízben félpuhára főzzük. Közben a vajat habzásig hevítjük a liszttel,
ezután ráöntjük a megmelegített tejet, és folyamatosan kevergetve, sűrűre
főzzük. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal, mustárral és ketchuppal ízesítjük,
végül a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a sajt felét. Félretesszük, hogy kissé
kihűljön. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, a
sárgákat belekeverjük a sajtos mártásba, majd ugyancsak belekeverjük a leszűrt,
főtt zöldbabot. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. A zöldbabos
masszát belesimítjuk a kikent tepsibe. A tetejére szórjuk a megmaradt reszelt
sajtot, és betoljuk az előmelegített, forró sütőbe. Befedve sütjük 25-30
percig, ezután levesszük a fedelét, és néhány percig pirítjuk. Vigyázzunk,
nehogy a sajt megbarnuljon, mert megkeseredik az étel. Kockákra vágva tálaljuk.