Ez az étel kicsit hosszadalmasan
készül, de mindenképp megéri a fáradtságot, mert nagyon laktató, és önmagában
is elég, nem kell hozzá még második féle is. Olyankor fogjatok bele, amikor
huzamosabb ideig otthon vagytok, akár hétvége, vagy egy délelőtt. Ha pedig
nagyobb adagot készítenétek belőle, az jó másnap is, és akkor már nincs is a
főzéssel semmi dolog, csak a mosogatás.
Hozzávalók: 70 dkg füstölt sertésnyelv, vegyes zöldség ízlés
szerint (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé), 40 dkg fejtett bab, 1 kis
fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, zsír, liszt, pirospaprika, 10 dkg
füstölt szalonna, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 dl tejföl, só.
A kockára vágott füstölt nyelvet
2 liter vízben felteszem főni. Ha a nyelv félig megfőtt, hozzáadom a kockákra
vágott vegyes zöldséget és a babot. (Ha nem fejtett babból készül, hanem száraz
babból, akkor a babot 1 napig hideg vízben kell áztatni, és a nyelvvel együtt
teszem fel főni, de a nyersbab hamar megfő, annak kevesebb főzés is elég.)
Világosbarna rántást készítek
vörös- és fokhagymával, törött paprikával, és berántom vele a levest.
Az apró kockákra vágott füstölt
szalonnát világosra kisütöm, és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt a
levesbe teszem. Ha kell, megsózom. (Vigyázz, a nyelv sós!)
Csipetkét készítek 1 tojás, 12
dkg liszt, pici só hozzáadásával, borsó nagyságúra szaggatom, belefőzöm a
levesbe. Végül tejföllel ízesítem. Ezt legjobb, ha csak tálaláskor kevered bele
a tányérokba, mert a maradék jobban és tovább eláll, ha nincs az egészbe
keverve a tejföl.