Piskóta: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 1-3 dkg vaj
és 2 dkg liszt.
Krém: 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 10 dkg kakaó, 20 dkg vaj, 10
dkg kristálycukor, 10 dkg mogyoró, 1 dkg zsiradék, 35 dkg meggybefőtt, 5 cl
rum, 10 dkg mazsola.
A kivajazott és lisztezett
tepsiben hat tojásból középmeleg sütőben piskótalapot sütök. Lisztezett
deszkára borítom, vékonyan levágom a széleit (így nem fog elrepedni) és
konyharuha segítségével még melegen feltekerem.
A krémhez a tejet a cukorral és a
kakaóval folytonos keverés közben forrásig hevítem. Ezután lehűtöm, majd
hozzáadom a vajat, az egészet habosra keverem. A kristálycukorból karamellt
készítek, s az apróra vagdalt mogyoróval szép pirosra pirítom. Közben egy
tányért megkenek zsiradékkal, és beleöntöm a mogyorós karamellcukrot. Ha kihűlt,
összevagdalom.
A kakaókrém egyharmadát
félreteszem, kétharmadában elkeverem az összevagdalt mogyorókaramellt, a
kimagozott meggyet és a rumba áztatott mazsolát. Ezt a krémet egyenletesen
elsimítom a piskótatésztán, majd szorosan feltekerem. A félretett krémmel a
tekercset kívül is megkenem, egy villával megcsíkozom, és hűtőbe teszem. Meleg
vízbe mártott késsel felszeletelem.