Tokaji borkrémes torta



Hozzávalók:
A tésztához: 4 db tojás, 8 dkg liszt, 8 dkg Koronás Porcukor.
A borkrémhez:  2 és fél dl Tokaji Hárslevelű fehérbor, 2 db tojássárgája, 2 dkg zselé, 3 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 10 dkg Koronás Porcukor, 3 dkg vaníliás pudingpor.
A díszítéshez: 3 dl borzselé, 50 dkg szőlő, 10 dkg pirított, szeletelt mandula.
A felütött tojásokat válassza szét. A tojássárgáját keverje ki cukorral, a fehérjét pedig verje kemény habbá. Szórja a sárgájához a lisztet, majd óvatosan keverje hozzá a tojáshabot. A masszát papírral bélelt vagy kivajazott aljú tortaformában süsse aranysárgára.
Közben készítse el a borkrémet: a fehérbort a tojássárgájával, a zselatinporral, cukorral és vaníliás pudingporral alacsony lángon főzze fel. Ügyeljen arra, hogy a tojássárgája ne csapódjon ki. Ha már langyosra hűlt, öntse hozzá a tejszínből vert kemény habot, az áztatott mazsolát. A kihűlt piskótalapot vágja ketté, töltse meg a már hideg krémmel. A töltött tortát hűtse le, majd lemosott, és leszárazott szőlőszemekkel, díszítse a tetejét. Borzselével fényezze. Oldalát pedig pörkölt, szeletelt mandulával borítsa be.
Tippek:
Tortaforma helyett sütheti a tésztát lábasban is, csak bélelje az alját sütőpapírral. Tegye a lapra a lábast, rajzolja körbe, ollóval vágja körbe.
Legalább húsz percig süsse a piskótát, szúrjon bele fogpiszkálót vagy kötőtűt. Ha ragacsos, még tíz percig maradjon a tészta a sütőben.