Hozzávalók: 10 db savanyúkáposzta-levél, 60 dkg sertés
lapocka, 1 nagy fej hagyma, 2 tojásnyi zsír, kis darab füstölt szalonna, 1 mk.
bors, késhegynyi majoránna, 1 ek. liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. liszt, 2 ek.
paradicsompüré, 1 dl bor (akár a franciák).
A tésztához: 25 dkg liszt, 2 tojás, diónyi vaj, kevés só, 1
pohár tejföl, 3 tojás.
A szalonnát apró kockákra vágjuk,
kisütjük, zsírját leszűrjük, zsírral kiegészítve beletesszük az apróra vágott
hagymát, kissé megpirítjuk és beletesszük a csíkokra vágott húst. Fűszerezzük
borssal. fokhagymával, majoránnával, sózzuk. Hozzátesszük a paradicsompürét.
Ha a levét elfőtte, megszórjuk 1
ek. liszttel, kicsit pirítjuk, kevés vízzel felengedjük. Mérsékelt tűzön puhára
pároljuk. Hozzáadjuk a pörcöt, kihűtjük.
A lisztből, sóval, diónyi vajjal,
2 tojással tésztát gyúrunk, jól kisodorjuk. Kisujjnyi csíkokra felvágjuk, sós
vízben kifőzzük, lecsepegtetjük.
A vajat a tojások sárgájával jól
kikeverjük, kicsit megsózzuk, belekeverjük a tejfölt, hozzátesszük a kifőtt
tésztát és a kihűlt húst.
A tojások fehérjét kemény habbá
verjük, és óvatosan a masszába keverjük.
Egy lábast jól kizsírozunk, 5
káposztalevéllel kibéleljük, ráöntjük a keveréket, borral meglocsoljuk.
Betakarjuk káposztával.
Nem túl forró sütőben kb. fél
óráig sütjük.
Ha kész, tálra borítjuk, úgy
szeleteljük, mint a tortát. (Legjobb cserépedényben készíteni.)