Hozzávalók: Bárányfej, - nyak, - tüdő és - máj, só, egész
bors, 1 murok, 1 paszternák, 1 karalábé, 10 dkg vastag szelet füstölt szalonna
bőrével együtt, 1 evőkanál szalonnazsír, 1 ek liszt, 1 kávéskanál paprika, 1 ek
apróra vágott petrezselyemzöldje
Elkészítése: Tegyük a
bárányfejet, nyakat és tüdőt egy nagy lábas sózott vízbe és forraljuk fel.
Adjunk hozzá néhány szem borsot. Csökkentsük a lángot, és szedjük le a habját.
Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a zöldséget és adjuk a bárányhoz a
szalonnaszelettel együtt. Főzzük, amíg a hús majdnem leválik a csontról. A
főzés utolsó 5 percében adjuk hozzá a májat.
Emeljük ki és dobjuk el a
csontokat, vegyük ki és vágjuk fel a húst. A bárányfejet szétvágjuk, a velőt
külön tálaljuk.
Egy vastag tűzálló edényben
melegítsük meg a szalonnazsírt. Adjunk hozzá lisztet, pirítsuk meg
aranybarnára. Vegyük le a tűzről, ha kihűlt, keverjük bele a paprikát és a
petrezselymet. Adjunk még hozzá egy csészével a saját levéből és keverjük
erőteljesen, amíg sima lesz.
Tegyük vissza az edényt alacsony
lángra, és öntsük bele a levest és a zöldséget, amelyben a hús főtt. Tegyük
vissza a lecsontozott húst. Hagyjuk a levest lassan főni, sózzuk és borsozzuk
ízlés szerint.
Megjegyzés: A pásztorok a bárány
fejét és nyakát is bent hagyják a levesben.