Hozzávalók: 1 tyúk, 3 murok, 2
petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 10 dkg mazsola, 10 dkg apró szőlő, 1
pohár tejföl, 15 dkg egres, kevés citromhéj, fahéj, 4 db szegfűszeg, 5 dkg vaj,
2 ek. liszt, só
Régi falusi szász lakodalmak
második napjának ebédje volt. Erősen fűszerezett volta miatt szász
korhelylevesnek is nevezhető. Savanykás ízét citromlével adhatjuk meg.
Elkészítése: A tyúkot a
leveszöldséggel 3 liter enyhén sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. A
mazsolát és az aprószőlőt kevés levesben puhára főzzük.
Egy másik fazékban az egrest,
citromhéjat és a többi fűszert kevés vízben addig főzzük, amíg az egres
megsárgul, majd szitán áttörjük.
A vajból és lisztből világos
rántást készítünk, s ezzel a levest berántjuk.
A főtt mazsolát és az áttört,
fűszeres egrest hozzáadjuk a léhez, és párszor fellobbantjuk. Tejfölt adunk
hozzá, és a feldarabolt hússal forrón tálaljuk.