Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, fél l tej,
10 dkg porcukor, olaj
Elkészítés: A lisztet egy 3
literes edénybe öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntünk 2 dl langyos
tejet, hozzámorzsoljuk az élesztőt 2 dkg cukorral, és kissé megkelesztjük. Most
a kovászhoz keverjük a tojássárgáját, a sót, a többi tejet és az egészet
fakanállal kb. 10-15 percig jól felverjük, vagy géppel bedagasztjuk. Egész
gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel lefedjük és 3/4 órán át,
kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s azzal még
néhány percig újrakelesztjük. A tükörtojássütőben olajat forrósítunk, olajos
kanállal a tésztából beleszaggatunk, és nem túl gyorsan - hogy a közepe is
átsüljön - mindkét oldalát megsütjük. Cukorral meghintve, lekvárral, melegen
tálaljuk. Négy személyre fele mennyiség is elegendő.