Elkészítés: Nem mindennapra való,
hanem ünnepi fogás ez, amely akkor "igazi", ha a fácánon kívül
egy-két szalonka is akad hozzá. Elkészítése úgy kezdődik, hogy a szalonkát megsütjük
(de nem túlságosan, hogy zsenge maradjon), majd a húsát leszedjük, apróra vagdaljuk,
s vagdalt sertéshússal, finomra vágott majoránnával, petrezselyemmel,
kakukkfűvel, egy kis sóval, borssal, paprikával (esetleg - ha van -
szarvasgombával) alaposan összekeverjük. Vajban kissé megpároljuk, egy-két
tojással, mint kötőanyaggal összedolgozzuk, majd megtöltjük vele a fácánt. Egy
lábosban vajat olvasztunk, beletesszük a töltött fácánt, mérsékelten meleg
sütőbe tesszük. Mikor megsült, egy kis brandyt öntünk rá, s azon frissiben tálaljuk.