Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj
(szív nélkül), 20 dkg vaj, 2 csemege uborka, 1 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál
zselatinpor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 dl tej, 1 teáskanál
pirospaprika, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és pástétomfűszer, késhegynyi
őrölt gyömbér, ízlés szerint só.
A csirkemájat forrásban lévő
vízbe dobom és 5-6 percig főzöm. Ezután leszűröm. Közben a vöröshagymát
megtisztítom, az uborkát almareszelőn lereszelem. A kihűlt májat és a
vöröshagymát húsdarálón háromszor ledarálom (hogy teljesen pépes legyen), majd
összedolgozom a fűszerekkel, a levétől leszűrt és apróra vágott kapribogyóval,
a lereszelt uborkával és az előzőleg habosra kevert vajjal. A tejszínből nagyon
kemény habot verek, és óvatosan hozzáadom a májas masszához. A zselatinport kis
lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon addig kavargatom, amíg a
zselatin feloldódik. Ezután átszűröm, és apránként a habos májba keverem. Mokkáskanálnyi
olajjal kikent apró formákba simítom, és befedve fogyasztásig hűtőszekrényben
dermesztem. A formából könnyen kiborítható, ha az oldalától késsel ellazítom.
Gusztusos harapnivaló, szendvicsre is kitűnő, finom falat. Illik hozzá a
paprikasaláta vagy a borssal bőven ízesített tartármártás is.
Elkészítési ideje: 40 perc