Hozzávalók: 1/2
kg liszt, 1 dkg élesztő, 20 dkg vaj vagy zsír, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája,
csipet só, 1 citrom, 2 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 25 dkg darált dió, 15
dkg cukor, 1 tojás
Az élesztőt fél deci hideg tejjel
elkeverjük, majd hozzáadunk még 1 deci tejet, a tojássárgáját, csipet sót,
porcukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat. A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot,
és összegyúrjuk az előzőleg elkészített tejes masszával. Közepes keménységű
tésztát készítünk, majd hűtőben pihentetjük egy órát. Közben elkészítjük a
tölteléket: a maradék tejet cukorral felforraljuk, majd hozzákeverjük a darált
diót, és sűrűre főzzük. Amikor kihűl, reszelt citromhéjjal, citromlével és
vaníliás cukorral ízesítjük. A pihentetett tésztát 25-30 részre osztjuk, kis
golyókat formázunk belőlük, majd egyenként oválisra kinyújtjuk. Dióval
mindegyiket megtöltjük, feltekerjük, és patkó alakra formázzuk. A tepsibe rakott
kifliket felvert tojással megkenjük, szobahőmérsékleten pihentetjük, majd
200-220 °C-ra előmelegített sütőben kisütjük.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Jó tanács: A
tészta készítéséhez mindig hideg alapanyagokat használjunk.