Felvidéki pikáns gombócleves



Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhacsont, 8 dkg sárgarépa, 8 dkg gyökér, 5 dkg kelkáposzta, 5 dkg karalábé, 3 dkg zeller, 3 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg Suller só, 2 dl tejföl, 3 dkg finomliszt, 4 dkg Héra főzőmargarin, 1/2 citrom, 1 késhegynyi tárkony
A gombóc hozzávalói: 10 dkg sertés apróhús, 5 dkg marha apróhús, 5 dkg füstölt kolbász, 5 dkg császárszalonna, 30 dkg burgonya, 1 dkg Suller só, 1 db tojás, késhegynyi őrölt bors
A marhacsontot leforrázzuk és hideg vízbe téve, zöldségelve, tartalmas csontlevest főzünk. A levest ízesítjük sóval, fűszerezzük őrölt borssal. A Hérát felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk, amelyet hideg vízzel kikeverünk. A húslevest szűrön leszűrjük, majd újra felforraljuk és besűrítjük a kikevert rántással. A tejfölt kikeverjük egy kevés levessel, majd a leveshez adjuk, és takaréklángon felforraljuk. A sertés és marha apróhúst, a kolbászt, a szalonnát finom tárcsán ledaráljuk. A megtisztított burgonyát lereszeljük, levét kinyomkodjuk, és a húshoz adjuk. A húst kevés sóval, borssal fűszerezzük, tojást adva hozzá jól összedolgozzuk. Ha nagyon lágy, kevés lisztet adunk hozzá. Nedves kézzel apró gombócokat formázunk. Ha a gombóc megfőtt, a levest ízlés szerint utánízesítjük, tárkonylevelet szórunk bele, és citromlével savanykássá ízesítjük.