Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 20 g élesztő,
1+1 dl tej, 2 kockacukor, 500 g liszt, 250 g margarin, 1 citrom reszelt héja, 1
csipet só, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 100 g cukor, 100 g darált dió, 100 g
darált mák, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 50 g mazsola, 1 késhegynyi őrölt
szegfűszeg, a kenéshez 1 tojás
Az élesztőt a kockacukorral elkevert 1 dl
langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a
tojássárgáját, a sót, a reszelt citromhéjat, az élesztős tejet és a tejfölt,
összegyúrjuk. 2 cipóra osztjuk, letakarjuk, fél óráig pihentetjük. A
töltelékhez 1 dl tejet felforralunk a cukorral, fele-fele arányban leforrázzuk
vele a diót és a mákot. A diót összekeverjük a fahéjjal és a megáztatott
mazsola felével, a mákot a szegfűszeggel és a maradék mazsolával. A tésztát
kinyújtjuk, 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle, peremüket megkenjük
felvert tojással. Mindegyik közepére 1-1 kanálka tölteléket púpozunk,
félbehajtjuk, a széleket lenyomkodjuk. Tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejüket
megkenjük a maradék felvert tojással, 30 percig kelni hagyjuk, majd
előmelegített, forró sütőben (200 °C) aranybarnára sütjük (30-35 perc).
Elkészítési idő:
1 és 1/4 óra,