Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéscomb,
10 dkg prágai sonka, 10 dkg csiperkegomba, 1 csomó petrezselyem, 1 tojás,
liszt, só, bors, olaj vagy zsír.
A knédlihez: 2 szikkadt kifli, 30-40 dkg
liszt, 2 dkg élesztő, 1-2 tojás, só, víz.
A párolt káposztához: 50-60 dkg káposzta,
2-3 evőkanál olaj, 1 hagyma, köménymag, só, cukor, ecet.
Az apróra vágott sonkát kevés zsiradékon
megpirítjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vagy kockára vágott gombát. Előbb
fedő alatt pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Belekeverjük a finomra
vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a tojást, s
a tölteléket a középen felszúrt húsba töltjük. Tepsibe vagy tűzálló edénybe
tesszük, kevés olajat vagy zsírt és egy kis vizet téve alá, kb. egy óra alatt
szép pirosra sütjük. Mielőtt felszeleteljük, hagyjuk állni negyed óráig.
A knédlihez a lisztet, a tojást, a langyos
vízzel megfuttatott élesztőt, az apróra vágott száraz kiflit kemény
galuskatésztává kavarjuk és megkelesztjük. Attól függően, hogy mekkora az
edényünk, a tésztát 2-3 darabba vesszük, hosszúkásra formázzuk és forrásban
lévő sós vízben - menet közben egyszer megfordítva - mintegy 15 perc alatt
megfőzzük, s felszeletelve tálaljuk.
A párolt káposztához a hagymát vékonyan
felszeleteljük, olajban megpirítjuk, rátesszük az ugyancsak vékonyra vágott
káposztát, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Köménymaggal, cukorral,
ecettel ízesítjük. Párolás közben, ha kell, kevés vizet önthetünk hozzá. Van,
ahol befejezés előtt 1-2 kávéskanál liszttel is megszórják, hogy egy kicsit
testesebb legyen.