Hozzávalók 4 személyre: 70-80 dkg
kicsontozott sertésborda, 5 dkg liszt, 1 evőkanál paradicsompüré, 8 dkg zsír
vagy olaj, só, bors.
A sztrapacskához: 60 dkg hámozott, reszelt
burgonya, 1 tojás, 6-8 dkg zsír, 30 dkg liszt, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg
juhtúró, só.
A kicsontozott bordaszeleteket enyhén
kiveregetjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe forgatjuk, és a felhevített
zsírban vagy olajban mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük. A zsírjához
lisztet, paradicsompürét és kevés vizet hozzáadva lassúbb tűzön pecsenyelevet
forralunk, visszahelyezzük bele a sült bordákat, és fedő alatt puhára pároljuk.
A reszelt nyers burgonyából, lisztből, sóból, tojásból, olvasztott zsírból jól
kidolgozott galuskatésztát keverünk. Kanállal beleszaggatjuk a forró, sós vízbe
és kifőzzük. (Az eredeti receptek szerint barnalisztet használtak hozzá.)
Kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, a tepertőt kiszedjük, s erre a forró
szalonnazsírra tesszük a kifőtt, leöblített és leszűrt galuskát. Jól
átkeverjük, tetejére morzsoljuk a juhtúrót, ráhintjük a tepertőt és forrón
tálaljuk. A mellé adott sült bordát a pecsenyelével meglocsoljuk.