Hozzávalók: 3 - 4 dkg élesztő, 1
kg liszt (lehet fele rétes liszt), só (ízlés szerint), 1 - 2 tojás, víz vagy
tej (tej finomabb), lehet margarint is beledolgozni vagy tejfölt finomabb lesz,
2 - 3 evőkanál étolaj, ettől lesz laza a kelt tészta.
Egy kelt tésztát kell készíteni.
Az élesztőt meg kell futtatni tejben, és a hozzávalókkal összekeverni, a végén
az étolajat is bedolgozni. A tésztát megkeleszteni.
Konyharuhába tekerve is lehet
főzni, de legjobb gőzön, 20 percig főzni, lábosban rácson (szlovákoknál van
erre egy úgynevezett "knédlifőző"), de előtte bekenni étolajjal,
utána is feltétlen újból lekenni étolajjal a kész knédlit. Több, mondjuk 4
zsúrkenyérformát lehet belőle készíteni. De lehet a belsejébe lekvárt tenni, és
úgy kifőzni, majd megszórni diós vagy mákos cukorral stb.
Üresen, felszeletelve nagyon jó
mártásos ételek mellé, pl.: vadashoz is, vagy barnamártással leöntve sült hús
mellé párolt káposztával stb.
Ami nem fogy el, azt a hűtőben
lehet sokáig fóliában tárolni, újra felhasználás előtt, újból meggőzölve, olyan,
mint a friss.