Juhtúrós sztrapacska 1.



1 kg burgonya, kb. 30 dkg liszt, 2 tojás, só, 30 dkg juhtúró, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, metélőhagyma és újhagyma
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és a saját zsírjában kisütjük. A burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, majd liszttel, tojással galuska sűrűségű masszává keverjük, közben sóval ízesítjük. Forrásban lévő, sós vízbe ujjnyi vastag galuskákat szaggatunk, és amikor feljön a víz színére, lapátkanállal kiszedjük. Meglocsoljuk szalonnazsírral, tejföllel, rámorzsoljuk a túrót. A tetejére szalonnatepertőt és vékonyan felkarikázott metélőhagymát, újhagymát szórunk.
Elkészítési idő: 55 perc
Jó tanács: Eredetileg vágódeszkáról késsel szaggatták a galuskákat szép egyenletes darabokra. Akinek nincs ebben gyakorlata, használjon galuskaszaggatót.