1 kg burgonya, kb. 30 dkg liszt, 2 tojás,
só, 30 dkg juhtúró, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, metélőhagyma és
újhagyma
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és a saját
zsírjában kisütjük. A burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, majd liszttel,
tojással galuska sűrűségű masszává keverjük, közben sóval ízesítjük. Forrásban
lévő, sós vízbe ujjnyi vastag galuskákat szaggatunk, és amikor feljön a víz
színére, lapátkanállal kiszedjük. Meglocsoljuk szalonnazsírral, tejföllel,
rámorzsoljuk a túrót. A tetejére szalonnatepertőt és vékonyan felkarikázott
metélőhagymát, újhagymát szórunk.
Elkészítési idő: 55 perc
Jó tanács: Eredetileg vágódeszkáról késsel
szaggatták a galuskákat szép egyenletes darabokra. Akinek nincs ebben
gyakorlata, használjon galuskaszaggatót.