Hozzávalók: 80 dkg főtt burgonya összetörve, 20 dkg finomliszt, 25
dkg rétesliszt, 35 dkg savanyú káposzta, 15 dkg szalonna, só, fehérbors, 1
tojás, erőleves, vagy víz
Az összetört burgonyát, tojást,
sót, fehérborsot, a finom és réteslisztet elkeverem, kidolgozom. Ügyeljünk,
hogy ne legyen túl sűrű, vagy túl lágy (utóbbinál adjunk hozzá még mindkét
lisztféléből), az a jó, ha fakanál megáll benne.
Vágjuk a szalonnát kockákra, a
káposztát pedig csíkokra. Serpenyőben zsírjára sütjük a szalonnát, majd a felét
félre tesszük. Hozzáadjuk a káposztát, sót, borsot, erőlevest (vizet), és fedő
alatt pároljuk.
Vizet forralunk, ebbe szaggatjuk
bele a galuskát, megkeverjük egy-két perc, míg fel jön a felszínére. A leszűrt
galuskákat hozzáadjuk a káposztához, és együtt átpirítjuk. Ízlés szerint
fűszerezzük. Tálaláskor a félretett szalonnával megszórjuk.
A sztrapacskát juhtúróval is
elkészíthetjük