Hozzávalók: 1 kg ponty, 70 g hagyma, 100 g vaj, 120 g sampinyon, 1,5 dl
tejszín, 1 db citrom, fehérbor, kapor, finomliszt, kevés citromlé, ízlés
szerint cukor és só.
A pontyra kevés citromlevet csöpögtetünk, lisztben megforgatjuk és
megsózzuk. Repce és napraforgóolaj keverékéből készült repceolajat használunk,
amelyhez egy kis vajat teszünk. A hagymát üvegesre pároljuk, ráhelyezzük a
pontyszeleteket, és mindkét oldalát jól átsütjük. Aláöntjük a bort és pároljuk.
Ha kész a ponty egy tálra helyezzük. Ezután elkészítjük a mártást a
következőképp: A hagymához hozzáadjuk a gombát (ha friss, akkor pároljuk),
kevés kaprot, tejszínt, citromlevet, kis cukrot. Így főzzük. Legvégül sózzuk.
Ezt a mártást öntjük a ponty alá.