Kacsasült (Pečená kachna)
Hozzávalók: 4 db. kacsacomb, só, fehér bors, köménymag, majoránna, sör a
sütéshez.
A kacsacombokat megtisztítjuk, valamint a felesleges zsíros részeit
eltávolítjuk, kb. 1,5 óra alatt, időnként sörrel meglocsolva sütőben ropogósra
sütjük.
Vöröskáposzta (Červené Zelí)
Hozzávalók: 1 kg fejes vöröskáposzta, 10 dkg húsos szalonna, 1 db.
közepes nagyságú vöröshagyma, 10 dkg olaj, 10 dkg finomliszt, kristálycukor,
ecet (50 cl cukor - 50 cl ecet), só, köménymag.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, felöntjük vízzel, megsózzuk,
megszórjuk köménymaggal, és puhára főzzük. A szalonnát valamint a hagymát
finomra vágjuk, megpirítjuk, rászórjuk a lisztet, és még egy kicsit tovább
pirítjuk, majd besűrítjük vele a káposztát. Sóval, ecettel és cukorral
ízesítjük, ismét kissé átfőzzük.