Hozzávalói: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 csipet porcukor, 1 dl tej, 1
csipet só, szilvalekvár a töltelékhez, a tetejére porcukros mák és olvasztott
vaj.
Keverőtálba tesszük a lisztet, közepébe mélyedést vájunk, rászórjuk az
élesztőt, cukrot és hozzáöntjük a tejet. Kovászt készítünk. Betakarjuk,
kelesztjük. Ha a kovász megkelt megsózzuk, tojást, tejet teszünk hozzá, és
robotgéppel jól elkeverjük, hogy főzésnél ne repedezzenek meg a gombócok. Ha
kész a tészta, meghintjük liszttel, és tovább kelesztjük. Amíg kel a tészta,
egy deszkát meglisztezünk, majd a megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, elfelezzük,
és egyforma darabokra felvágjuk. (rombusz vagy négyzet alakúra) Mindegyiknek a
közepébe lekvárt teszünk, a tészta széleit jól összenyomkodjuk, hogy főzésnél
ne nyíljanak szét. Kerek gombócokat formázunk. Nem vízben, hanem gőz fölött
főzzük oly módon, hogy egy lukacsos lapra helyezzük a gombócokat, amelyet
beolajoztunk. Vigyázzunk, ne tegyük túl közel egymáshoz a gombócokat, mert még
kelni fognak. A kész gombócokat kiemeljük a lukacsos lappal együtt, és tálra
tesszük. Megszórjuk a porcukros mákkal a tetejét, és bőven meglocsoljuk
olvasztott vajjal.