Szilvalekváros gombóc



Hozzávalói: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 csipet porcukor, 1 dl tej, 1 csipet só, szilvalekvár a töltelékhez, a tetejére porcukros mák és olvasztott vaj.
Keverőtálba tesszük a lisztet, közepébe mélyedést vájunk, rászórjuk az élesztőt, cukrot és hozzáöntjük a tejet. Kovászt készítünk. Betakarjuk, kelesztjük. Ha a kovász megkelt megsózzuk, tojást, tejet teszünk hozzá, és robotgéppel jól elkeverjük, hogy főzésnél ne repedezzenek meg a gombócok. Ha kész a tészta, meghintjük liszttel, és tovább kelesztjük. Amíg kel a tészta, egy deszkát meglisztezünk, majd a megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, elfelezzük, és egyforma darabokra felvágjuk. (rombusz vagy négyzet alakúra) Mindegyiknek a közepébe lekvárt teszünk, a tészta széleit jól összenyomkodjuk, hogy főzésnél ne nyíljanak szét. Kerek gombócokat formázunk. Nem vízben, hanem gőz fölött főzzük oly módon, hogy egy lukacsos lapra helyezzük a gombócokat, amelyet beolajoztunk. Vigyázzunk, ne tegyük túl közel egymáshoz a gombócokat, mert még kelni fognak. A kész gombócokat kiemeljük a lukacsos lappal együtt, és tálra tesszük. Megszórjuk a porcukros mákkal a tetejét, és bőven meglocsoljuk olvasztott vajjal.