Hozzávalók:(2 kenyérre) 600 g
rozsliszt, 400 g búzaliszt, 1 kiskanál só, 1 liter kefir, 60 g élesztő, 2 kanál
méz
A szétmorzsolt élesztőt
összekeverjük a mézzel, hozzáadjuk a mérsékelten felmelegített kefirt, és jól
összekeverjük, majd hozzáadjuk a rozslisztet, és lágy tésztává dolgozzuk. A
tetejét liszttel megszórjuk, és kelni hagyjuk. Addig kelesztjük, míg a tetején
nem képződnek ráncok. Hozzáadjuk a búzalisztet és a sót és újból átdagasztjuk.
Lágy tésztát kell kapnunk, amit ismét kelni hagyunk, majd két cipóra osztunk,
és külön- külön kikent tepsire teszünk kelni. A cipót kb. a kétszeresére
hagyjuk megkelni, és közben többször hegyes villával megszurkáljuk. Ha megkelt
meleg vízzel megkenjük a tetejét, és 10 perc múlva forró sütőbe tesszük
megsülni.
A tésztát különböző magokkal is
ízesíthetjük, pl.
1. 200 g tökmagot, szézámmagot
vagy napraforgómagot negyed liter vízben megáztatunk akkor jó, ha már majd az
összes vizet felitta
2. ha búzaszemeket akarunk
hozzákeverni, akkor 100 g búzát a víz színe alatt hagyunk állni két napot
A magokat még a kelés előtt
keverjük a tésztához, vagy a tészta színét szórjuk meg velük sütés előtt.