Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg liszt, 2
tojás, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 8-10 dkg cukor, olaj, só.
Valahol az elfelejtett kacatok között még
meg kell lenni, nagyanyám tarkedli sütőjének, amely hasonlatos volt a jobbára
már szintén elfelejtett tükörtojássütőhöz. Morva nagyapám ugyanis a vasárnapi
ebédhez gyakran megkívánta a cseh fánkot, a tarkedlit, melyet természetesen mi,
gyerekek is nagyon szerettünk.
A langyos tejjel megfuttatott élesztőből,
lisztből, cukorból, egy csipetnyi sóból a palacsintatésztánál sűrűbb masszát
keverünk, és megkelesztjük. Amikor megkelt, kevés olajat melegítünk a
tarkedli-sütőben, s egy-egy kanál tésztát teszünk a mélyedésekbe. A palacsintához
hasonlóan, de kisebb lángon mindkét oldalát jól átsütjük. Megszórjuk
porcukorral, de adhatjuk lekvárral is.