Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg aprószemű
burgonya, 15 dkg gépsonka, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg kifejtett zöldborsó, 4
evőkanál reszelt ementáli sajt, 5 dl húsleves, 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt,
3 evőkanál vaj vagy margarin, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 csokor majoránna,
só, bors
Elkészítés: A burgonyát megmossuk, és
forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. Közben a hagymát
megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A vajat vagy margarint megforrósítjuk, és a
hagymát üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel, és állandóan kevergetve 1
percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és a levessel. A mártást kb. 5 percig
főzzük. A zöldborsót forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. A
zöldfűszereket megmossuk, és felaprítjuk. A sonkát kockára vágjuk, a sajtot
lereszeljük. A mártásba belekeverjük a lecsöpögtetett zöldborsót, a sonkát, a
sajtot, és a zöldfűszereket. Sóval és borssal ízesítjük. A főtt burgonyát
meghámozzuk - ha szükséges, félbevágjuk -, és leöntjük, a
húsos-zöldségesmártással. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon
(gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20-25 percig sütjük. Friss vegyes saláta és
hideg (cseh) sör illik hozzá.
Elkészítési idő kb. l óra. adagonként 2640
joule-t (630 kalóriát) tartalmaz.