Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg
aprószemű burgonya, 15 dkg gépsonka, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg kifejtett
zöldborsó, 4 evőkanál reszelt ementáli sajt, 5 dl húsleves, 2 dl tejszín, 2
evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2
csokor majoránna, só, bors
Elkészítés: A burgonyát megmossuk,
és forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. Közben a hagymát
megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A vajat vagy margarint megforrósítjuk, és a
hagymát üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel, és állandóan kevergetve 1
percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és a levessel. A mártást kb. 5 percig
főzzük. A zöldborsót forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. A
zöldfűszereket megmossuk, és felaprítjuk. A sonkát kockára vágjuk, a sajtot
lereszeljük. A mártásba belekeverjük a lecsöpögtetett zöldborsót, a sonkát, a
sajtot, és a zöldfűszereket. Sóval és borssal ízesítjük. A főtt burgonyát
meghámozzuk - ha szükséges, félbevágjuk -, és leöntjük, a húsoszöldséges
mártással. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as
fokozaton) 20-25 percig sütjük. Friss vegyes saláta és hideg (cseh) sör illik
hozzá.
Elkészítési idő kb. l óra.
adagonként 2640 joule-t (630 kalóriát) tartalmaz.