Hozzávalók: 60 dkg tyúkhús
(melle, combja), 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg mazsola, 10 dkg
szőlő, 15 dkg egres, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, citromhéj, fahéj, só
A tyúkot kb. 1.5 liter hideg
vízbe feltesszük főni. Amikor felforrt, a tetejére feljövő habot eltávolítjuk,
majd bezöldségeljük, és megsózzuk. A mazsolát és az apró szemű fehér szőlőt egy
kevés tyúklevesben külön megfőzzük. Egy másik kisebb edénykébe tesszük az
egrest, citromhéjjal és fahéjjal fűszerezzük. Amikor az egres teljesen puhára
főtt, áttörjük. A levesből a megfőtt tyúkot kivesszük, és húsát apróbb
darabokra vágjuk. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, ezzel a levest
besűrítjük. Hozzáadjuk a mazsolát és a szőlőt, majd a fűszeres, áttört egrest.
A levest felforraljuk és beletesszük a főtt szárnyas-húst és a tejfölt.
Elkészítési idő: 60 perc