Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 50
dkg disznóhús, 5 dkg szalonna, 2-3 fej hagyma, 1-2 fej babérlevél, 3 ek. liszt,
2 ek. tejföl, só, bors, ecet
Elkészítése: Az apróra vágott
szalonnát egy lábasban üvegesre sütjük. Beletesszük a kockákra vágott marhahúst
és egy negyedóra múlva a disznóhúst is. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát.
Sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk, majd lepirítjuk.
Folytonos kavarás mellett
megszórjuk 3 kanál liszttel, miután az egész barnás színt kapott, feltöltjük
kb. 2 liternyi forró vízzel. Beletesszük a babérlevelet, s ízlés szerint
savanyítjuk. Amikor jól átfőtt, 2 kanál tejfölt adunk hozzá, megbuggyantjuk és forrón
tálaljuk.
Változatok: Készíthetjük sülthús
maradékból, tokánymaradékból, libából és kacsából is.
Lehet egy tányérnyi kockára
vágott főtt burgonyát is beletenni.
Megjegyzés: Keményre kavart
puliszkát adnak melléje, amit kenderfonállal szeletekre vágnak.