Hozzávalók: 1 kg marhahús, 3
murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 1 közepes fej hagyma, tejföl, 50
dkg krumpli, 1 ek petrezselyemzöldje, 2 ek liszt, 1 ek zsír, só, ecet
Elkészítése: A marhahúst és a
zöldséget 3 liter vízben kevés sóval puhára főzzük. A krumplit meghámozzuk,
szeletekre vagy kockákra vágjuk, és a leszűrt húslevesben megfőzzük. A főzés
végén hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldjét, ízlés szerint
savanyítjuk. Barnarántást készítünk, és a levest berántjuk. Jól összefőzzük,
ízlés szerint tejfölözzük.
A húst szép szeletekre vágjuk, a
leveszöldséggel együtt tálra rendezzük és ráöntjük a forró levest.
Változatok: Készíthető ürü- vagy
disznóhúsból is. Egyes vidékeken a marhahúsból készült ételekhez néhány szelet
szalonnát is adnak, amikor a hús félig megpuhult a zöldséges lében.