Hozzávalók: személyenként 1
padlizsán, 1 fej vöröshagyma, olaj, 2 paradicsom, fokhagyma, őrölt bors, 1
mokkacukor, só, 2 evőkanál rizs és 2 dkg sajt.
Készítése: a padlizsánokat a
héjukkal együtt hosszában kettévágjuk, forró vízbe téve 10 percig főzzük,
kivesszük, megsózzuk és lecsurgatjuk. Az
apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, beletesszük a hámozott
paradicsomot, a fokhagymát, a sót, a borsot és a cukrot, majd addig főzzük,
amíg sűrű szószt nem kapunk. A rizst puhára főzzük. A padlizsán belső részét
kiemeljük, rozsdamentes késsel apróra vágjuk és elkeverjük a meleg rizzsel és a
mártás felével. Egy tűzálló tálat
bekenünk olajjal, beletesszük a padlizsánok egyik felét, megtöltjük a rizzsel,
rátesszük a másik felét, megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben
megsütjük.
Tálalása: a tűzálló tálat az
asztalra helyezzük, húslapáttal kiemeljük a tányérra a padlizsánt, és
körülöntjük a szósz megmaradt részével.
Ital: szénsavas üdítő italok,
sör, könnyű fehér borok.