Padlizsán rizzsel



Hozzávalók: személyenként 1 padlizsán, 1 fej vöröshagyma, olaj, 2 paradicsom, fokhagyma, őrölt bors, 1 mokkacukor, só, 2 evőkanál rizs és 2 dkg sajt.
Készítése: a padlizsánokat a héjukkal együtt hosszában kettévágjuk, forró vízbe téve 10 percig főzzük, kivesszük, megsózzuk és lecsurgatjuk.  Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, beletesszük a hámozott paradicsomot, a fokhagymát, a sót, a borsot és a cukrot, majd addig főzzük, amíg sűrű szószt nem kapunk. A rizst puhára főzzük. A padlizsán belső részét kiemeljük, rozsdamentes késsel apróra vágjuk és elkeverjük a meleg rizzsel és a mártás felével.  Egy tűzálló tálat bekenünk olajjal, beletesszük a padlizsánok egyik felét, megtöltjük a rizzsel, rátesszük a másik felét, megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben megsütjük.
Tálalása: a tűzálló tálat az asztalra helyezzük, húslapáttal kiemeljük a tányérra a padlizsánt, és körülöntjük a szósz megmaradt részével.
Ital: szénsavas üdítő italok, sör, könnyű fehér borok.