Hozzávalók: 5 dkg zsír, 5 dkg
liszt, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó kapor, 3 g pirospaprika, 3 dl tejföl, 1 db
citrom, 4 db fürjtojás, só.
A zsírt felhevítjük, hozzáadjuk a
lisztet, és elkeverve világos rántást készítünk. Belekeverjük a nagyon apróra
vágott vöröshagymát és az összevágott kapor felét. Kissé átpirítjuk, és azonnal
felengedjük 1 liter hideg vízzel. Habverővel elkeverjük és felforraljuk. Sóval
és kevés pirospaprikával ízesítjük. Amikor a leves felforrt, már csak mérsékelt
tűzön főzzük 15-20 percig. Ekkor hozzáöntjük a simára kevert tejfölt, a
fürjtojásokat, és citromlével vagy ecettel enyhén savanykásra ízesítjük, és még
2 percig főzzük, hogy a tojás kocsonyásodjon, de a sárgája kissé folyós maradjon.
Ezután még egy kevés friss, összevágott kaprot keverünk bele. Ezt a levest jól
lehűtve is fogyasztották a nyári nagy melegben - ehhez azonban nem tettek bele
tojást.
Elkészítési idő: 40 perc