Málé-lepény



Egy kiló szitált kukorica-lisztet tegyünk tálba, öntsünk bele egy liter langyos meleg tejet, hat kanál czukrot, három egész tojást, egy nagy tojásnyi zsírt és egy késhegynyi sót. Ezeket keverjük jól össze, hogy kissé híg tészta legyen belőle. Ha éppen szükségesnek mutatkozik, tehetünk bele kevés vizet is. Ezt a tésztát nem kell elverni, mert az csak idő pazarlás lenne. Amint összekevertük, öntsük bele egy fagyos zsírral jól kikent tepsibe és tegyük azonnal rendes tűz mellett sütőbe. Fél óra alatt, ha nem öntöttük igen vastagra, szép pirosra megsül. Az elkészült lepényt tegyük deszkára, vagdaljuk fel nagy koczkákba és melegen tálaljuk asztalra.
Az összekevert málé-liszt tésztát ennél még gyorsabban is ki lehet sütni.
Tegyünk egy palacsintasütőben egy kanálnyi zsírt láng-tűzre és mikor a zsír, forró, rakjuk kanalanként zsemlye-szelet formákba a tésztát. Mikor a tésztának egyik fele gyors sütés mellett szép piros lett, fordítsuk meg, és csak azután szedjük ki a zsírból. Igy süssük ki rendre, ha a zsír elapad, a tészták alá a sütővasba mindég tegyünk egy-egy kanállal, nehogy szárazon sülve, megfüstölődjék. Ha igy készítjük a málét, - ezt kanalas málépogácsának hívják. Igen gyorsan készül és elég kellemes ízű tészta. Legtöbben ki sem tudják találni, hogy miből készül.