Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1
tojás, 5 dkg zsír vagy olaj, 1 hagyma, só, paprika, petrezselyemzöldje
Elkészítése: Egy tojásból, pici
sóból, és annyi lisztből, amennyit felvesz, kemény tésztát gyúrunk, s a reszelő
nagyobbik fokán megreszeljük. Fél óráig szárítjuk.
Kevés zsírba vagy olajba apróra vágott
hagymát teszünk, ebbe beleforgatjuk a reszeltet, és addig pergeljük, amíg
rózsaszínű lesz, s a forró zsír kissé megkapja. Ekkor félrehúzzuk,
megpaprikázzuk és megkeverjük.
Feleresztjük másfél liter vízzel,
sózzuk, és addig főzzük, amíg a reszelt puha lesz. A végén petrezselyemzöldet
vágunk bele.
Változat: Készíthető tökmaggal
is: Fél liter szárított-pirított tökmagot enyhén megtörünk, és kevés levesben
megfőzünk. Így adjuk a reszelthez.